Fót Café - Fót képes magazinja, Fóti hírek, Események Fóton, Képek Fótról, Fót városi videók
Aktuális szám
Korábbi számok

2015/4

2015/3

2015/2

2015/1

2014/12

2014/11

2014/09

2014/07

2014/06

2014/05

2014/04

2014/03

2014/02

2014/01

2013/12

2013/11

2013/10

2013/09

2013/08

2013/07

2013/06

2013/05

2013/04

2013/03

2013/02

2013/01

2012/12

2012/11

2012/10

2012/09

2012/07

2012/06

2012/05

2012/04

2012/03

2012/02

2012/01

2011/12

2011/11

2011/10

2011/09

2011/07

2011/06

2011/05

2011/04

2011/03

2011/02

2011/01

2010/12

2010/11

2010/10

2010/09

2010/07

2010/06

2010/05

2010/04

2010/03

2010/02

2010/01

2009/12

2009/11

2009/10

2009/09

2009/07

2009/06

2009/05

2009/04

2009/03

2009/02

2009/01

2008/12

2008/11

2008/10

2008/09

2008/07

2008/06

2008/05

2008/04

2008/03

2008/02

2008/01

2007/12

2007/11

2007/10
Fót Sportja Fót Café Fotógalériák Fót Café Videók


 

 

 

Hőtérkép

Étkezési szokások az Ünnep jegyében

2009-12-10 08:46:00



Az adventi időszak az előkészület, a várakozás, a reménykedés ideje, amelyet régebben böjttel is megszenteltek. A ”tizenkét éjszakának” nevezett időszakban, amely december 24-től, január 6-ig tart (karácsonytól vízkeresztig), álmainknak, várakozásainknak, tetteinknek nagy jelentősége van a következő évre nézve. Napjainkban a decemberi ünnepeket nem böjttel, hanem bőséges táplálkozással üljük meg.

A Karácsonyi események között igen fontos szerepet kap az ünnepélyes étkezés, a vacsora. Az ünnepi asztal elmaradhatatlan étele a hal. Ezen kívül a jellegzetes karácsonyi húsételek még mindig disznóból, és pulykából készülnek. A szervezetünk számára (nagy mennyiségben) megterhelő állati fehérje források, savat termelnek. Érdemes odafigyelnünk a menü összeállításánál a savas – lúgos alapanyagok arányára! Érdemes otthon tartanunk a „segítő zöldeket”, például lucernát, zöldárpát, búzafüvet, zöld teát (a legjobb mindet egyben) és folyamatosan vagy szükség esetén alkalmazni Őket! Fűszerként jótékonyan hatnak emésztésünkre: kardamom, koriander, kurkuma, oregano, gyömbér, rozmaring, ánizs. A mézzel készített fokhagyma nem csak karácsonykor, a jövő évben is az egészséget szolgálja. A hüvelyeseknek (bab, lencse) amellett hogy gazdagságot jelentenek, nagy szerepük van az őszi-téli táplálkozási fordulónál. A gabonafélék felbecsülhetetlen erőkkel bírnak, téli estéken melegítő hatással rendelkeznek (hajdina, köles, barnarizs, tönkölybúza, zab). A gyümölcs- és a teljes értékű gabonatáplálkozás elvezethet az emberiség békéjéhez. Az együtt elfogyasztott alma a család összetartozását jelenti. E mellett nagyon jó tisztító, kitűnő bélműködést szabályzó. Az almát, és a körtét érdemes gyömbérrel együtt fogyasztanunk. Csemegeként az asztalra kerülnek a csonthéjas gyümölcsök, a héjukat érdemes eltávolítani, kellemetlen bélpanaszokat okozhatnak.


Szinte semmi sem annyira fontos egy ember számára, mint a kellő mértékű folyadékbevitel. Az ünnepek alatt kiemelten figyeljünk, hogy a finom falatok és a „kis mértékben” elfogyasztott italok mellett, emésztésünk számára biztosítsuk a kellő mennyiségű rostot és folyadékot. Ajánlottak az emésztést segítő gyógyteák (borsmenta, kamilla, apróbojtorján), rostban gazdag gabonafélék, zöldségek, gyümölcsök.    
  
A karácsony nemcsak az érzékek, hanem „újra” a lélek ünnepévé is válik, ha az ajándékok becsomagolása és az ínycsiklandozó ételek elkészítése mellett, a szeretteinkre is kellő figyelmet fordítunk.
 
Az adventi gyertyák fényénél, szeretteikkel eltöltött meghitt, örömteli ünnepeket kívánok:
Hrachovina Virág Éva
 
Napsugár Egészségbolt (Fóton a Buszvégállomásnál) Elérhetőségünk: 27/395-105, 30/9873-573
Nyitva tartás:
H-P: 8-17-ig, Szombat: 9-12-ig
Hirdetés


 

Copyright © 2009 - www.fotcafe.hu 551 Group - kiadványszerkesztés, tördelés, szórólapkészítés Fóton